Demotech, design for self reliance


Search for

All Designs
On this page you can find all the designs Demotech has to offer. When you click or rest on an icon you will get an explanation of its meaning. You can sort the designs on the following variables;
Translate
Copyright & Open Source

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 License.

Please refer to our work and provide us with usefull feedback and comments on our design initiatives.

Liability clause

We cannot be held accountable for injuries incurred during construction or usage of our designs and construction manuals.


IziGo system for urban public transport: Sky Tran, an IziGo look-alike
< Previous | 1 | 2 | 3 |


Sky Tran, an IziGo look-alike

The below cited article in the Dutch language refers to information to be found at:
http://www.skytran.net
http://www.llnl.gov/str/Post.html

Personenvervoer is nog altijd opgesplitst in individueel en openbaar vervoer met de specifieke voor- en nadelen. Het Amerikaanse bedrijf SkyTran Incorporated wil de voordelen van beide systemen samenvoegen tot een superieur individueel/openbaar vervoersstelsel. SkyTran heeft daarvoor kleine lichtgewichtwagentjes voor twee personen ontworpen die aan een geleiderail hangen en de reiziger met een snelheid van 160 km/u vlakbij zijn bestemming brengen.

Het bedrijf wil in Orange County California een netwerk van 1027 mijl lengte aanleggen. Deze infrastructuur is opgedeeld in ruiten van ??n bij ??n mijl.
SkyTran is een ontwerp van Douglas Malewicki en maakt gebruik van de Inductrack passieve MagLev-technologie, ontwikkeld door dr. Richard F. Post van Lawrence Livermore National Labs. Inductrack gebruikt geen elektro- maar permanente magneten die in de zogenaamde Halbach-opstelling in de geleidearm van het wagentje zitten. Onder aan de baan versterken de magneetkrachten elkaar, maar bovenaan heffen zij elkaar juist op. Onder de Halbach-opstelling in de baan zijn ge?soleerde pakketten van spoelen aangebracht. Wanneer het wagentje zich over de baan beweegt, wekken de permanente magneten een elektrische stroom in de spoelen op. Dit cre?ert een elektromagnetisch veld, dat de permanente magneten binnen de Halbach-opstelling afstoten.

Naarmate de belasting in het wagentje en daardoor de afstand tussen de permanente magneten en de geleidebaan afneemt, stijgt de magnetische afstotingskracht exponentieel. Dit moet het systeem stabiel maken voor variabele belasting en bochtgedrag, zodat een controlesysteem niet nodig is.

SkyTran levert ook eenpersoonswagentjes met ruimte voor een fiets, rolstoel, bagage, een ambulance-uitvoering en een versie voor vrachtvervoer. De wagentjes zijn voor extreme noodgevallen uitgerust met een remsysteem, dat werkt op basis van wrijving op de stalen geleiderail. Afremmen vanaf 16o km/u kan volgens SkyTran binnen 1,7 m remweg, waarbij er gedurende 1 s 6G op de inzittenden wordt losgelaten. Volgens opgave van de NASA kan een mens bij 6G gedurende vier minuten bij bewustzijn blijven. Deze korte remweg is noodzakelijk aangezien de wagentjes een onderlinge afstand aanhouden van 25 m ofwel 2,5 skyTran beweert dat de aanleg van de geleidebanen in Orange County even duur of goedkoper is dan het voorgestelde 28 mijl lange lightrailsysteem. De reistijden met SkyTran zijn ruim zes keer korter dan op de Lightrailroute bij snelheden die tot vijf maal hoger liggen. De reiziger kan bovendien binnen het gehele district via het interne railnetwerk van ??n bij ??n mijl overal komen. SkyTran zou met 60 000 wagentjes 300 000 reizigers per uur kunnen vervoeren tegenover 15 000 passagiers met lightrail. Als in elk wagentje twee mensen zitten zelfs 600 000 personen.

Douglas Malewicki heeft de SkyTran genomineerd voor de Ode aan de Techniek-prijs. Zijn uitgebreide ode is te lezen op www.odeaandetechniek.nl. Wie een bijzonder ontwerp of fraai staaltje technologie wil nomineren, kan dat per e-mail: redactie@ingenieur.nl of per post: De Ingenieur, Postbus 256, 1110 AG Diemen.


IziGo system for urban public transport: Sky Tran, an IziGo look-alike
< Previous | 1 | 2 | 3 |